Учиться никогда не поздно!Учиться никогда не поздно!Учиться никогда не поздно!Учиться никогда не поздно!Учиться никогда не поздно!

среда, 4 марта 2015 г.



Творець пісні, що стала гімном
На початку весни, в Україні відзначається два ювілеї: 4 березня 2015 року — 200 років з дня народження композитора, автора музики Державного Гімну  України Михайла Вербицького, а 10 березня  2015 року – 150 років з часу першого публічного виконання музики М. Вербицького із словами П. Чубинського «Ще не вмерла України і слава, і воля»,  у місті Перемишлі (нині – територія Польщі),  згідно постанови Верховної Ради України «Про відзначення 200-річчя з дня народження Михайла Вербицького»  та указу Президента України «Про відзначення 200-річчя від дня народження Михайла Вербицького та 150-ї річниці першого публічного виконання національного гімну».
Відразу після створення  пісня «Ще не вмерла Україна» набула великої популярності серед патріотичної молоді Галичини. За півтора століття вона стала символом боротьби за незалежність України і національним гімном.
Відповідно Закону України «Про Державний гімн України»Державний гімном України  є перший куплет та приспів пісні «Ще не вмерла Україна і Слава, і Воля» на  слова Павла Чубинського і  музику Михайла Вербицького. Офіційно в Україні  «Музичну редакцію» гімну було  ухвалено Верховною Радою України 15 січня 1992 року; слова гімну затверджено «Законом про Гімн України» 6 березня 2003 року. 
Під час Революції Гідності і зараз, коли нові герої воюють за територіальну цілісність нашої країни, Гімн має особливе значення для всіх громадян, є тою духовною ланкою, що єднає їх із попередніми поколіннями борців за свободу.
З цієї нагоди в читальному залі Саратської районної бібліотеки створено виставку « Михайло Вербицький - творець пісні, що стала гімном».





Комментариев нет:

Отправить комментарий