Учиться никогда не поздно!Учиться никогда не поздно!Учиться никогда не поздно!Учиться никогда не поздно!Учиться никогда не поздно!

вторник, 26 мая 2015 г.


«Зерна писемності слов’янської ниви»
Історико-культурологічний екскурс приурочений Дню слов’янської писемності та культури, який святкується кожного року 24 травня, провели працівники Саратської районної бібліотеки для молоді, яка перебуває на обліку Саратському РП КВІ Б-Дністровського МРВ УДПтСУ в Одеській області.

Разом з ведучими Шереметенко И. та Сердюченко А.Ф. присутні помандрували у світ слов’янської писемності та культури, ознайомились із відомостями про слов’янських просвітителів Кирила та Мефодія; про те як взагалі виникла мова та, як виникла наша рідна українська мова, бо вона є однією із слов’янських мов.



Для кожного народу дорога його мова, а для наснайближча – українська, яку ми  любимо і шануємо.
 «Рідна мова дорога людині, як саме життя», - говоритьнародна мудрість.
Без мови не може існувати народ, його культура.Мова – це один із найдивовижніших скарбів, які людинастворила за свою історію.
Ведучи розповіли про багатовікову історію слов'янської культури, яка має багатояскравих подій. Вони й до цього дня грають визначальну роль вдуховному розвитку слов'янських народів і становленніповноцінної особистості.Одне з них - поява кирилиці та писемності, якіподарували нам проповідники християнства Кирило і Мефодій.
Створена ними азбука стала фундаментом українськоїта інших слов'янських мов, посприяла єднанню народів і розвиткубагатогранної слов'янської культури.
Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» по іменівізантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом.А допомагав йому в богоугодній справі освітислов'янських народів старший брат Мефодій.
Кирило створив слов'янську абетку на основі грецької,суттєво змінивши її, щоб передати слов'янську звукову систему.Були створені дві абетки - глаголиця і кирилиця.
Одночасно із створенням слов'янської абетки він почав роботу надперекладом з грецької мови на слов'янську книжкову мовуЄвангелія, Псалтиря, богослужбових книг.
Св. Кирило та Мефодій показали сучасникам іприйдешнім поколінням, що лише невтомна просвітницька праця,освячена християнською любов’ю, дає щедрі плоди, здатні служитилюдям упродовж тисячоліть.
Саме тому свято рівноапостольних св. Кирила таМефодія, яке відзначаються 24 травня, – добра нагода дляосмислення духовного заповіту видатних слов’янськихпросвітителів, апостолів слов’янства, які, не забуваймо,прислужилися й до становлення християнської культури українціву часи Русі-України і спадщина яких допоможе відповісти навиклики ХХІ століття.
Мово моя, як барвінок духмяна,
Пахнеш м’ятою влітку і хлібом землі.
Срібно й легко іскришся своїми піснями,
Ти вогниста і щира, як мрії мої.
        День слов’янської писемності і культури нагадує намсьогодні про наше духовне коріння, наповнює особливимипочуттями до рідної мови, яка по праву вважається однією знайбагатших і найкрасивіших мов планети.
День пам'яті святих рівноапостольних Кирила іМефодія є значним явищем у культурному і політичному життівсього слов'янського світу.
Ми живемо на чудовій, багатій, мальовничій землі – нанашій славній Україні.
Тут жили наші прадіди, діди, тут живуть наші батьки,тут корінець роду українського, що сягає сивої давнини.
        Людині визначено Богом місце народження, країна,небо; вона не може нічого того поміняти, як не може поміняти самусебе.І куди б ми не пішли – наша Батьківщина, наша земля, мова, наш народ завжди будуть з нами.
Літературу  цієї тематики  було представлено на  книжковій виставці «До джерел слов’янської писемності», з якої познайомила присутніх Валентина  Парфута, завідувачка відділу обслуговування Саратської центральної районної бібліотеки.



Комментариев нет:

Отправить комментарий